Zandstralen voor industrie? Mogelijkheden en toepassingen

matrijzen droogijsstralen na

In de wereld van industriële reiniging heeft zandstralen zich bewezen als een krachtige en veelzijdige techniek. Het vermogen om hardnekkige verontreinigingen te verwijderen en oppervlakken te vernieuwen, maakt zandstralen tot een onmisbaar instrument in diverse sectoren.

In dit artikel verkennen we even de toepassingen van zandstralen in industriële context, leggen we uit wat zandstralen inhoudt en bespreken we ook droogijsstralen voor industriële reiniging als een innovatief alternatief.

Mogelijke industriële toepassingen van zandstralen

In de industrie wordt zandstralen gebruikt in een breed scala van toepassingen, variërend van constructie tot scheepsbouw.

 • Het verwijdert verf, corrosie, roest en andere aantastingen van oppervlakken, waardoor ze klaar zijn voor verdere verwerking.
 • Scheepsrompen die zijn aangetast door (zout)watercorrosie worden nieuw leven ingeblazen door zandstralen.
 • Ook in de bouwsector wordt zandstralen gebruikt om betonnen oppervlakken te reinigen en oude coatings te verwijderen, waardoor een solide basis wordt gecreëerd voor nieuwe afwerklagen.
 • Daarnaast wordt zandstralen toegepast bij de renovatie van industriële machines en apparatuur om hun prestaties en levensduur te verlengen.
droogijsstralen boot

Wat is zandstralen precies?

Zandstralen is een reinigingstechniek waarbij kleine korrels, zoals zand of andere abrasieve materialen, onder hoge druk op het oppervlak van een materiaal worden geblazen.

Dit proces verwijdert vuil, roest, oude verflagen en andere verontreinigingen, waardoor het oppervlak schoon en voorbereid wordt voor verdere behandelingen. Het resultaat is een oppervlak dat vrij is van aantastingen en klaar is om te worden gerevitaliseerd. Deze methode biedt een uitstekende oplossing voor het herstellen van oude en verwaarloosde oppervlakken.

Kan je zandstralen op metalen oppervlakken?

Een van de opvallende eigenschappen van zandstralen is de geschiktheid voor metalen oppervlakken. Roest en corrosie kunnen metalen aantasten en hun prestaties verminderen. Door zandstralen worden deze aantastingen grondig verwijderd, waardoor het metaal er als nieuw uitziet en de structurele integriteit wordt hersteld.

Zandstralen is een voorbereidende stap bij het aanbrengen van nieuwe coatings of verf op metalen oppervlakken. Dit zorgt niet alleen voor een esthetisch aantrekkelijk resultaat, maar verlengt ook de levensduur van het metaal.

Droogijsstralen: een innovatief alternatief voor zandstralen

Een opkomende alternatieve techniek voor industriële reiniging is droogijsstralen. Hierbij worden kleine pellets van droogijs onder hoge druk op het oppervlak gespoten.

Het droogijs sublimeert direct bij contact, waardoor er geen restafval achterblijft. Deze methode is vooral geschikt voor delicate oppervlakken en elektronische apparatuur, waarbij traditioneel zandstralen te abrasief zou zijn. Droogijsstralen verwijdert verontreinigingen effectief zonder schade aan te richten aan het onderliggende oppervlak. Het is een milieuvriendelijke optie omdat er geen chemicaliën of afvalstoffen worden achtergelaten.

Industriële reiniging nodig? PVD-straaltechnieken helpt u graag!

Om samen te vatten: zandstralen biedt een krachtige oplossing voor industriële reiniging en oppervlakteherstel. De toepassingen zijn veelzijdig, van scheepsbouw tot bouw en machineonderhoud. Het proces verwijdert aantastingen en bereidt oppervlakken voor op verdere behandelingen. Zandstralen is met name geschikt voor metalen oppervlakken, waarbij het de levensduur en de prestaties van het metaal herstelt.

Als alternatief is droogijsstralen een innovatieve methode die delicate materialen effectief reinigt zonder schade, toepasbaar in sectoren als voedingsindustrie, metaalnijverheid, grafische industrie en meer. Kortom, zandstralen en zijn alternatieven zijn de pijlers van industriële reiniging in de moderne wereld.

Meer weten voor uw bedrijf? Contacteer mij gerust

Contactgegevens

Adres: Keulenstraat 115, 3020 Herent

Stuur gerust een bericht

  Vaak gestelde vragen over industrieel zandstralen

  Kan zandstralen gebruikt worden voor het verwijderen van roest?

  Ja, zandstralen is bijzonder effectief voor het verwijderen van roest van metalen oppervlakken.

  Welke materialen kunnen worden gezandstraald?

  Zandstralen is geschikt voor diverse materialen, waaronder metaal, hout, beton, baksteen, en meer.

  Kunnen we zelf zandstralen uitvoeren?

  Zandstralen vereist gespecialiseerde apparatuur en training, dus het is meestal beter om een professional in te huren.

  Hoe lang duurt een zandstraalproject gemiddeld?

  De duur varieert afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project, maar de meeste kleine tot middelgrote projecten kunnen binnen enkele uren worden voltooid.