Trap zandstralen? Mogelijkheden en info

zandstralen trap

Heeft jouw houten trap behoefte aan een frisse look? Dan is de trap zandstralen wellicht de oplossing voor jou. Het zandstralen van een trap is over het algemeen effectiever dan het traditionele schuren. Met een trap zandstralen kun je het hout namelijk terugbrengen naar zijn oorspronkelijke staat.

Bovendien kost het zandstralen van een trap veel minder tijd dan handmatig schuren of het gebruik van een schuurmachine. Terwijl schuren vaak een week of langer duurt, kan een  trap zandstralen al binnen twee dagen worden voltooid.

Wat is een trap zandstralen precies?

Zandstralen is een goede optie om je trap snel en grondig schoon te maken. Het zandstralen kan helpen bij het verwijderen van verf- en vernisresten op de trap.

Bij deze methode worden zandkorrels onder hoge druk op het hout gespoten. De schurende werking van de zandkorrels in combinatie met de hoge druk zorgt ervoor dat de trap zijn oorspronkelijke staat herstelt. Oude afwerklagen zoals vernis of verf worden verwijderd, zelfs op moeilijk bereikbare plekken.

Daarom is de trap zandstralen een slimme keuze ten opzichte van handmatig schuren of het gebruik van een schuurmachine.

Geschikte houtsoorten voor een trap zandstralen

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor zandstralen. Zachtere houtsoorten kunnen namelijk beschadigd raken door de hoge druk van de zandkorrels. Daarom is het vooral aangewezen bij trappen in hardere houtsoorten zoals beuken- en eikenhout.

Voorzichtigheid is geboden bij zachtere houtsoorten. Als je toch zachtere houtsoorten wilt zandstralen, is het mogelijk om de druk van het apparaat te verminderen en het straalmiddel zachter te maken. Het is echter altijd verstandig om advies in te winnen bij een specialist om eventuele schade aan het hout te voorkomen.

Alternatief: droogijsstralen

Afhankelijk van de houtsoort kunnen we ook bekijken of het mogelijk is om de trap te behandelen via droogijsstralen. Bij deze methode wordt er gewerkt met CO²-pellets om het oppervlak te reinigen.

Het proces van een trap zandstralen

Het zandstralen van een trap vereist de nodige aandacht en voorbereiding.

 • Het is belangrijk om te weten dat er veel stof vrijkomt tijdens het zandstralen. Daarom moet de ruimte waarin de trap zich bevindt goed worden afgeplakt om schade aan andere objecten te voorkomen.
 • Het zelf zandstralen van een trap wordt afgeraden vanwege deze reden. Ervaren vakmensen zorgen altijd voor een goede bescherming van de omgeving en zorgen voor een nette verwijdering van het vrijgekomen materiaal.
 • Vervolgens kan het zandstralen plaatsvinden. Veelgebruikte straalmiddelen zijn mineraalzand en glasparels, afhankelijk van het type trap en de afwerking.
 • Bij sterk hout met verf of vernis is een harder straalmiddel aan te raden, omdat oudere lagen moeilijker te verwijderen zijn. Voor een fijnere afwerking kan een zachter straalmiddel worden gebruikt.
 • Bij het zandstralen is het belangrijk om voldoende afstand tot de trap te houden.
 • Terwijl handmatig schuren enkele dagen tot een week kan duren, is trapzandstralen een snellere optie.

Hoe lang duurt een trap zandstralen?

Een trap zandstralen kan doorgaans in een paar dagen worden voltooid. De duur van het proces is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de trap. Bij grotere trappen kan het zandstralen langer duren, omdat de ruimte zorgvuldig moet worden afgeplakt om schade te voorkomen.

Meestal wordt de eerste dag van de werf besteed aan het afplakken van de ruimte, waarna op de tweede dag het zandstralen plaatsvindt.

Het zandstralen zelf neemt  op zich niet veel tijd in beslag, maar na het zandstralen moet de ruimte natuurlijk wel weer worden schoongemaakt en dient de trap nog te worden afgewerkt.

Afwerking van de trap

Het gebruik van vernis of beits is een goede keuze om de trap een mooie afwerking te geven. Het duurt vervolgens nog ongeveer drie dagen voordat de trap dan volledig klaar is.

Laat ons eenvoudigweg dus zeggen dat met zandstralen je trap ongeveer afgewerkt kan zijn in dezelfde tijd dat je hem anders nog maar zou hebben opgeschuurd en nog zou moeten beginnen aan de nieuwe afwerking.

Prijzen voor een trap zandstralen

Zandstralen is een betaalbare en effectieve manier om afwerklagen zoals vernis of verf van de trap te verwijderen. De prijs van een trap zandstralen is voornamelijk afhankelijk van de grootte van de trap en de benodigde voorbereiding.

Daarnaast zal natuurlijk ook de gekozen afwerking de kostprijs bepalen. Hierin heb je ook diverse mogelijkheden met elk hun eigen prijs.

Voor een correcte richtprijs: neem gerust even contact op met mij en ik weet het je snel te vertellen!

Contactgegevens

Adres: Keulenstraat 115, 3020 Herent

Stuur gerust een bericht

  Vaak gestelde vragen over zandstralen

  Moet ik voorafgaand aan het zandstralen van een oppervlak iets voorbereiden?

  Ja, u moet het te behandelen oppervlak vrijmaken van obstakels en beschermende maatregelen treffen voor omliggende gebieden om eventuele schade te voorkomen.

  Hoe kan ik het oppervlak na zandstralen beschermen?

  Na het zandstralen is het belangrijk om het oppervlak te behandelen of te coaten om verdere bescherming te bieden. In het geval van een houten trap zal je natuurlijk altijd een nieuwe afwerkingslaag voorzien.

  Is zandstralen geschikt voor het voorbereiden van oppervlakken voor schilderwerk?

  Ja, zandstralen bereidt oppervlakken voor op schilderwerk door oude verflagen en onzuiverheden te verwijderen.

  Hoe lang duurt een zandstraalproject gemiddeld?

  De duur varieert afhankelijk van de omvang en complexiteit van het project, maar de meeste kleine tot middelgrote projecten kunnen binnen enkele uren worden voltooid.