Droogijsstralen voor metaalindustrie

matrijzen droogijsstralen na

Droogijsstralen is een doeltreffende techniek voor industriële reiniging voor diverse sectoren. Ook voor de metaalindustrie biedt een droogijsreiniging van machines een uitstekende oplossing om efficiënt te reinigen zonder veel productiviteitsverlies en zonder kans op schade. In dit artikel licht ik wat meer toe over droogijsstralen voor de metaalindustrie.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Aandachtpunten bij reiniging in de metaalsector

In de metaalbewerking is een precieze en nauwkeurige werking van de machines uiteraard cruciaal. Om dat te verzekeren is een periodieke reiniging van groot belang. Alleen: veel reinigingstechnieken vereisen demontage van machines, wat dat weer betekent dat je er enige tijd niet mee kan produceren. Bij natte reinigingen komt er dan vaak nog droogtijd bij kijken, dat duurt dus allemaal wel even.

Het voordeel van droogijsstralen is dat reiniging op basis van CO² is. De reinigingstechniek is volledig droog (de naam zegt het zelf) en de machines moeten meestal niet of niet veel uit elkaar gehaald worden. Achteraf is er geen droogtijd of nabewerking, want er blijft geen residu achter. De CO² vervliegt onmiddellijk na impact op het te reinigen oppervlak.

Hoe werkt het?

Droogijsstralen werkt kort gezegd met pellets van droogijs die worden gestraald op de machine. Door de combinatie van het inslageffect, een thermoshock en het omzetten van het opwarmende droogijs van vaste toestand naar gas is de methode zeer snel, milieuvriendelijk en doeltreffend. Bekijk onderstaand filmpje met een droogijsreiniging uit de voedingsindustrie. De productielijn hoeft hier zelfs niet te worden stilgelegd.

Voordelen van droogijsstralen voor metaalindustrie

Het belangrijkste voordeel is de efficiëntie van deze reinigingsmethode. Daar waar andere reinigingswerken vaak vereisen dat machines worden stilgelegd en deels worden ontmanteld, is dat met droogijsstralen minder vaak het geval. Een industriële reiniging met droogijs heeft dus een aantal cruciale troeven voor bedrijven:

  • Geen of weinig demontage nodig van machines
  • Vaak kan de machine gewoon in productie blijven tijdens de werken, of ligt deze slechts kort stil
  • Geen nood om elektriciteit uit te leggen: droogijs is een niet-geleidend materiaal
  • Geen schadelijke stoffen en geen residu dat achterblijft in de machines

Een aantal toepassingen op een rij

Bij het reinigen van conveyor belts, kan de ketting meestal gewoon blijven draaien, eventueel op iets lagere snelheid. Met het straalpistool kunnen we de schakels en lagers perfect reinigen.

Een ander probleem bij metaalnijverheid is grafiet. Dit is zelfs gevaarlijk voor kortsluitingen wanneer het op de verkeerde plekken terecht komt. Met droogijs is dit heel makkelijk te verwijderen, ook van elektrische contactpunten zonder enig gevaar aangezien CO² niet geleidend is.

Zijn er ook nadelen?

  • Het is duurder dan andere technieken, maar op grote oppervlakken en met meerdere industriële machines compenseer je dit wel door de vlotte uitvoeringstijd en het feit dat er geen montage of reparaties zijn na de reiniging.
  • Het maakt wel wat lawaai
  • Voor kleinere projecten is het soms minder de moeite vanwege de kostprijs van de reinigingstechniek, in dat geval adviseer ik steeds mijn andere reinigingstechnieken.

Reiniging met droogijs nodig in uw bedrijf? Neem gerust contact op!