Droogijsreiniging in de voedingsindustrie

droogijsreiniging voedingsindustrie

Droogijsreiniging is een techniek die in industriële context al lang bestaat, maar die nog relatief onbekend is in veel sectoren. In de voedingsindustrie heeft droogijs zijn waarde wel reeds bewezen. Het is een uitgelezen reinigingsmethode voor het onderhoud van machines volgens alle hygiënische en milieuregels. In dit artikel geef ik graag wat meer toelichten over droogijsstralen voor voedingsbedrijven.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Hygiënische reinigingsmethode

Dat de voedingssector tal van regelgeving heeft op vlak van hygiëne hoef ik natuurlijk niet uit te leggen. Maar dat brengt voor voedselverwerkende bedrijven wel wat uitdagingen mee op vlak van reiniging van machines, ovens, verpakkingslijnen, productiehallen en dergelijke.

Hier ligt een duidelijke troef van industriële reiniging met droogijs: het gebeurt met een volledig natuurlijk product dat niet chemisch van aard is en de reinigingsresultaten zijn zeer grondig. Er is geen sprake van een residu dat potentieel schadelijk is na het reinigen. De reinigingsmethode is gebaseerd op bevroren CO² die bij opwarming meteen in de atmosfeer opgaat.

Op die manier is reinigen met droogijs ook goedgekeurd voor de voedingssector met veiligheidserkenningen van EFSA, FDA en USDA.

Hoe werkt droogijsreiniging in de voedingssector?

De techniek werkt met pellets van droogijs die op hoge druk inslaan op het vervuilde oppervlak. Het effect dat dit heeft is drieledig.

 • Eerst en vooral is er de inslag zelf die de vervuiling losmaakt.
 • Daarbovenop komt een thermoshock doordat de bevroren koolstof opeens in een veel warmere omgeving komt. Dit veroorzaakt scheurtjes in de vervuilde laag.
 • En als laatste is er een uitzettingseffect omdat het vaste droogijs overgaat naar gastoestand en zodoende 700 keer meer volume krijgt.

Milieuvriendelijke methode

Hygiëne is één ding, maar er zijn uiteraard ook veel milieuwetten in de industrie. Ook daar scoort droogijs uitstekende punten. Er worden geen potentieel schadelijke chemische stoffen gebruikt. Het hele procédé is natuurlijke koolstof die met perslucht wordt gestraald. Er zijn dus geen nabehandelingen of andere extra’s nodig om op milieuvlak in orde te blijven.

Efficiënte straaltechniek

De straaltechniek is daarnaast ook zeer efficiënt. Niet alleen qua snelheid van reinigen maar ook voor de bedrijfsvoering zelf. Heel wat machines zoals verpakkingslijnen en transportbanden moeten veel minder vaak stilgelegd worden in vergelijking met andere reinigingstechnieken.

Andere voordelen

 • Niet afvalhoudend
 • Bijna geen water nodig
 • Geen beschadiging aan de machines of andere oppervlakken
 • Snelle uitvoering mogelijk

Nadelen?

 • De pure kostprijs ligt wat hoger dan bij andere technieken, maar op industriële schaal wordt dit gecompenseerd door de efficiëntiewinst in zowel uitvoering als productie die kan blijven doorgaan.
 • Verder zijn er ook geen herstelwerken nodig door mogelijke schade.
 • Een ander nadeel is dat het wel wat lawaai maakt
 • Niet altijd rendabel voor kleine projecten. Bent u niet zeker? Ik kom graag ter plaatse even kijken en zien of droogijs, dan wel een andere techniek aangewezen is.

Droogijsreiniging  nodig voor uw voedingsbedrijf? Neem gerust contact op!