Industriële reiniging met droogijs

matrijzen droogijsstralen na

Bij de industriële reinigingstechnieken ben ik mij de afgelopen jaren gaan toeleggen op industriële reiniging met droogijs. Deze straaltechniek is zeer veelzijdig en efficiënt en wordt om die redenen ook steeds vaker toegepast voor reinigingswerken in diverse sectoren. In dit artikel alvast wat meer toelichting over industriële reiniging met droogijs en de mogelijke toepassingen.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Milieuvriendelijk en niet-chemisch reinigen

Voor sectoren zoals de voedingsindustrie bestaan er uiteraard strenge regels voor het reinigen van onder andere productiemachines. Zo is chemisch reinigen op vlak van voedselveiligheid een probleem.

Daar zit een eerste voordeel van droogijsreiniging: het is een reiniging op basis van CO², wat volledig natuurlijk van aard is. Het product laat dan ook geen residu achter en vervliegt onmiddellijk na impact op het te reinigen oppervlak.

Dat zorgt ervoor dat deze methode zowel veilig als milieuvriendelijk is voor de meeste reinigingen. Specifiek voor voedingsbedrijven halen we bijzonder doeltreffende resultaten bij bijvoorbeeld het verwijderen van aangekoekte vetten.

Hoe werkt het?

Droogijsreiniging is een methode op basis van droogijspellets die tegen het te reinigen oppervlak inslaan. Er zijn eigenlijk 3 effecten die tegelijk spelen. Er is sprake van het effectieve inslageffect op het oppervlak, een thermoshock die het reinigingsproces versterkt en het uitzetten van de droogijskorrels van vaste toestand naar gas die ervoor zorgt dat ongewenst vuil makkelijk loskomt.

Voordeel van industriële reiniging met droogijs

Het belangrijkste voordeel is de efficiëntie van deze reinigingsmethode. Daar waar andere reinigingswerken vaak vereisen dat machines worden stilgelegd en deels worden ontmanteld, is dat met droogijsstralen minder vaak het geval.

Andere voordelen van droogijs?

 • Droogijs is niet chemisch van aard, dus het is milieuvriendelijker
 • Je hebt er ook geen afval van
 • Er is haast geen water nodig
 • Het oppervlak raakt niet beschadigd

Zijn er ook nadelen?

 • Het is duurder dan andere technieken, maar op grote oppervlakken compenseer je dit wel met de snelheid van uitvoering en geen reparaties na de reiniging.
 • Het maakt lawaai
 • Voor kleinere projecten is het soms minder de moeite vanwege de kostprijs van de reinigingstechniek, in dat geval adviseer ik steeds mijn andere reinigingstechnieken.

Industriële reiniging met droogijs voor uw bedrijf? Neem gerust contact op!

   

  Vaak gestelde vragen over industrieel droogijsstralen

  Welke soorten apparatuur kunnen met droogijsstralen worden onderhouden?

  Droogijsstralen kan worden gebruikt voor het onderhouden van machines, motoren, elektrische panelen, en andere industriële apparatuur.

  In welke industrieën is droogijsreiniging geschikt?

  Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie, automotive, farmaceutische sector en meer voor het reinigen en onderhouden van apparatuur.

  Is droogijsstralen veilig voor reinigen van elektrische apparatuur?

  Ja, droogijsstralen is veilig voor elektrische apparatuur omdat het geen geleidende eigenschappen heeft.