Meer info of een afspraak?
Tel: 0474 226 889

Zandstralen van meubels, trappen en meer

Heb je houten meubilair, een trap, steunbalk of ander schrijnwerk dat je graag wil restaureren? Dan is zandstralen een geschikte methode om het stuk nieuw leven in te blazen. Met zandstralen kan je doeltreffend oude verf- en vernislagen verwijderen alvorens je een nieuwe afwerking aanbrengt.

Bij zandstralen zorg je voor een grove reiniging en schuring van houten of andere oppervlakken. Het is niet voor ieder materiaal geschikt, dus laat er zeker een professional even naar kijken voor je beslist om een zandstraalreiniging te doen.

Ikzelf kom altijd vrijblijvend kijken om te zien welke methode de beste is. Contacteer mij gerust voor een afspraak.

Wat is zandstralen?

Zandstralen is een professionele straaltechniek waarbij je letterlijk zand gaat stralen onder hoge druk tegen een te reinigen oppervlak. Op die manier vormt het bijvoorbeeld een alternatief voor het opschuren van hout.

Het doel van meubels zandstralen is dat het zuivere hout opnieuw tevoorschijn komt en dat alle lagen beits of vernis en verf weg zijn.

Je kan het overigens ook toepassen op metalen oppervlakken of op beton en natuursteen.

Patrick Vandeuren

Voordelen van zandstralen

Zandstralen is het meest voordelig voor harde oppervlakken die sterk vervuild zijn of waarbij hardnekkige verflagen te verwijderen zijn.

Daarnaast is het een niet-chemische techniek, wat een duidelijk voordeel betekent tegenover bijvoorbeeld sterke verfafbijtmiddelen inzake ecologische impact en andere schadelijke effecten.

Verder is het vooral een goed alternatief voor opschuren. Met zandstralen kan je veel diepgaander werken en het gaat ook sneller.

Welke houtsoorten zijn geschikt om te zandstralen?

Zandstralen is vooral geschikt voor hardhout zoals beuk of eik. Daarnaast heb je ook zachte houtsoorten die veelal afkomstig zijn van naaldbomen zoals grenenhout. Hoe harder het hout van aard is, hoe beter zandstralen kan worden toegepast.

In die zin kan je dus vooral naar oude meubels kijken om te laten zandstralen omdat die heel vaak van harder hout zijn vervaardigd dan hedendaags meubilair.

Voor zachtere houtsoorten is luchtgommen een alternatief. Het procédé is vergelijkbaar, maar er wordt dan met lagere druk gewerkt.

trap zandstralen

Hedendaagse trend: oude meubels met natuurlijke lichte houttint

Zandstralen heeft de laatste jaren wat aan populariteit gewonnen doordat je in veel interieurs een combinatie van oud meubilair met een moderne look ziet.

Zo is het bijvoorbeeld trendy om meubels te zandstralen en dan in hun natuurlijke lichte tint te laten in plaats van nog een kleurlaag aan te brengen.

Zandstralen of luchtgommen?

Ik krijg dikwijls de vraag wat het verschil is tussen die twee en wat het beste wordt toegepast in een concreet project. Nu is het niet eenvoudig om daar zomaar een antwoord op te geven, ik wil het te behandelen oppervlak altijd eerst komen bekijken. Maar onderstaande tabel maakt al een paar zaken duidelijk.

Luchtgommen (zachte reiniging)Zandstralen (harde reiniging)
Zachtere techniek dan zandstralenGrovere reinigingstechniek
Minder druk (max. 4 bar)Hogere druk (vanaf 8 bar)
Alternatief voor opschurenVoor meer intensieve reiniging
Geschikt voor gevoelige oppervlakkenGeschikt voor hardere oppervlakken
Nauwkeurig werk en detailsGlobale reiniging
Goedkopere methodeDuurdere methode
Minder arbeidsintensiefMeer arbeidsintensief
Niet chemisch van aardNiet chemisch van aard

Nabehandeling inbegrepen

Na het zandstralen is het hout volledig proper en zorg ik vervolgens voor een nabehandeling volgens je wensen en inspiratie. Je houten meubelen kan ik steeds vervoeren en in mijn eigen werkplaats zandstralen of luchtgommen. Bij werken ter plaatse plak ik de ruimte netjes af om stof tot een minimum te beperken.

Op zoek naar een professionele zandstraler?

Bekijk een aantal voorbeelden van zandstralen

zandstralen kast detail
zandstralen keukenkasten
zandstralen meubels
Contactgegevens

Adres: Keulenstraat 115, 3020 Herent

Stuur gerust een bericht