Droogijsreiniging in grafische industrie en drukkerijen

grafische industrie droogijsstralen na

Droogijsreiniging is tegenwoordig een van de meest efficiënte reinigingsmethoden binnen de grafische industrie en in drukkerijen. Voor reiniging van drukpersen en andere industriële printapparatuur is het een zeer doeltreffende techniek voor het noodzakelijke onderhoud van de machines. In dit artikel licht ik wat meer toe over droogijsstralen voor de grafische en printindustrie.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Wat is belangrijk bij droogijsreiniging in drukkerijen?

In de printindustrie draait het natuurlijk om drukkwaliteit, netheid en precisie. De drukpers mag letterlijk geen letter verkeerd zetten, er mogen geen inktvlekken ontstaan en er mogen geen kleurfouten op het drukwerk belanden. Om dat allemaal te garanderen is een periodieke reiniging van de drukpersen en andere printapparatuur van groot belang.

Waar de meeste andere reinigingsmethoden vereisen dat de persen worden stilgelegd om de machines uiteen te halen, is dat bij droogijsreiniging niet het geval.

Het voordeel van droogijsstralen is dat het een reiniging op basis van CO² is. De reinigingstechniek is volledig droog (de naam zegt het zelf) en de industriële machines moeten doorgaans niet gedemonteerd worden. Vaak kunnen ze zelfs gewoon in productie blijven. Achteraf is er ook geen droogtijd of nabewerking, want er blijft geen residu achter. De CO² vervliegt onmiddellijk na impact op het te reinigen oppervlak.

Hoe werkt het?

Droogijsreiniging werkt op basis van pellets met droogijs die worden gestraald op de te reinigen machine-onderdelen. Door de combinatie van een inslageffect, een thermoshock en het omzetten van het opwarmende droogijs van vaste toestand naar gas is de methode zeer snel, milieuvriendelijk en doeltreffend. Bekijk onderstaand filmpje met een droogijsreiniging. Alles wordt snel en accuraat schoongemaakt zonder schade aan de te reinigen onderdelen.

Voordelen van droogijsstralen voor drukkerijen

De efficiëntie is de belangrijkste reden om voor droogijsreiniging te kiezen binnen de drukkerijsector. Een industriële reiniging met droogijs heeft een aantal cruciale troeven voor bedrijven:

 • Geen of weinig demontage nodig van machines
 • Vaak kan de machine gewoon in productie blijven tijdens de werken, of ligt deze slechts kort stil
 • Geen nood om elektriciteit uit te leggen: droogijs is een niet-geleidend materiaal
 • Geen schadelijke stoffen en geen residu dat achterblijft in de machines

Een aantal toepassingen op een rij

Bij het reinigen van rollen en andere inktonderdelen is er slechts een beperkte productieonderbreking.

Een ander probleem zit bij onderdelen zoals tandwielen en printplaten. Met droogijs zijn deze makkelijk te reinigen, ook bij elektrische contactpunten is er geen gevaar aangezien CO² niet geleidend is.

grafische industrie droogijsstralen voor
Machine voor reiniging
grafische industrie droogijsstralen na
Machine na reiniging

Meer toepassingen omvatten:

 • algemeen machineonderhoud en reiniging van drukpersen
 • reiniging van vaten of rollen
 • reiniging van inktlades met droogijs
 • feeders reinigen met droogijs
 • transportbanden reinigen
 • verlijmingsapparatuur reinigen
 • elektrische kabines schoonmaken
 • reinigingsapparatuur voor het omzetten van papier

Zijn er ook nadelen?

 • Het is duurder dan andere technieken, maar op grote oppervlakken en met meerdere industriële machines compenseer je dit wel door de vlotte uitvoeringstijd en het feit dat er geen montage of reparaties zijn na de reiniging.
 • Het maakt wel wat lawaai
 • Voor kleinere projecten is het soms minder de moeite vanwege de kostprijs van de reinigingstechniek, in dat geval adviseer ik steeds mijn andere reinigingstechnieken.

Reiniging met droogijs nodig in uw bedrijf? Neem gerust contact op!