Droogijsstralen op aluminium?

matrijzen droogijsstralen na

Droogijsstralen is een doeltreffende techniek voor het reinigen van aluminium oppervlakken bij diverse sectoren en toepassingen. Denk maar aan de metaalindustrie, maar ook voor oldtimerreiniging of reiniging van schepen. Het is een uitgelezen oplossing om efficiënt, veilig en milieuvriendelijk te reinigen. In dit artikel licht ik wat meer toe over droogijsstralen op aluminium.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Voordelen van droogijsstralen op aluminium oppervlakken

Bij aluminium is het soms een uitdaging om te kunnen reinigen zonder beschadigingen te veroorzaken aan het materiaal. Met reiniging via chemicaliën moet je in dat verband al bijzonder opletten, maar ook met zandstralen. Bij natte reinigingen kan je bovendien corrosie veroorzaken als het oppervlak niet goed uitdroogt.

Daar ligt dan het grote voordeel van droogijsstralen. Deze reiniging is op basis van CO². De reinigingstechniek is volledig droog (de naam zegt het zelf). Achteraf is er geen droogtijd of nabewerking nodig, want er blijft geen residu achter. De CO² vervliegt onmiddellijk na impact op het te reinigen oppervlak, wat er ook voor zorgt dat er geen schade kan optreden.

Grote reinigingsefficiëntie

Het proces omvat het versnellen van droogijs-pellets met behulp van samengeperste lucht, wat resulteert in een kinetische energie-impact die verontreinigingen van het aluminiumoppervlak tilt zonder schade te veroorzaken.

Demicroscopisch schurende aard van droogijs-pellets zorgt voor een grondige reiniging, waarbij zelfs ingewikkelde kieren en kleine ruimtes worden bereikt die conventionele methoden mogelijk over het hoofd zien. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand filmpje met een droogijsreiniging uit de voedingsindustrie. De productielijn hoeft hier zelfs niet te worden stilgelegd.

https://www.youtube.com/watch?v=4O93hkHUNn8

Toepassingen in industriële context

Het belangrijkste voordeel voor de industrie is de efficiëntie van deze reinigingsmethode. Daar waar andere reinigingswerken vaak vereisen dat machines worden stilgelegd en deels worden ontmanteld, is dat met droogijsstralen minder vaak het geval. Een industriële reiniging met droogijs heeft dus een aantal cruciale troeven voor bedrijven:

 • Geen of weinig demontage nodig van machines
 • Vaak kan de machine gewoon in productie blijven tijdens de werken, of ligt deze slechts kort stil
 • Geen nood om elektriciteit uit te leggen: droogijs is een niet-geleidend materiaal
 • Geen schadelijke stoffen en geen residu dat achterblijft in de machines

Zijn er ook nadelen?

 • Het is duurder dan andere technieken, maar op grote oppervlakken compenseer je dit wel door de vlotte uitvoeringstijd en het feit dat er geen montage of reparaties zijn na de reiniging.
 • Het maakt wel wat lawaai
 • Voor kleinere projecten is het soms minder de moeite vanwege de kostprijs van de reinigingstechniek, in dat geval adviseer ik steeds andere reinigingstechnieken.

 

Reiniging met droogijs nodig? Neem gerust contact op!

  Veel gestelde vragen over droogijsstralen op aluminium

  Is droogijsstralen op aluminium veilig voor alle soorten aluminiumoppervlakken?

  Ja, droogijsstralen op aluminium is over het algemeen veilig voor alle soorten aluminiumoppervlakken. Het proces maakt gebruik van droogijs-pellets die zacht genoeg zijn om het aluminium niet te beschadigen, terwijl ze toch effectief verontreinigingen verwijderen. Het is echter altijd raadzaam om vooraf de specificaties van het oppervlak en het type droogijsstralenapparatuur te raadplegen om de optimale reinigingsmethode te bepalen.

  Wat onderscheidt droogijsstralen op aluminium van zandstralen?

  Het onderscheidende kenmerk van droogijsstralen op aluminium ten opzichte van zandstralen ligt in het straalmiddel. Droogijsstralen maakt gebruik van vaste CO2-pellets, die bij impact verdampen en geen resten achterlaten. In tegenstelling tot zandstralen, dat schurende materialen zoals zand gebruikt, veroorzaakt droogijsstralen geen schade aan het oppervlak en laat het geen resten achter, waardoor het een meer delicate maar effectieve reinigingsmethode is.

  Kan ik droogijsstralen op aluminium thuis uitvoeren?

  Hoewel droogijsstralen op aluminium een effectieve reinigingsmethode is, is het niet aan te raden om het thuis zelf uit te voeren, tenzij je over de juiste apparatuur en expertise beschikt. Het proces vereist specifieke apparatuur en veiligheidsmaatregelen, zoals beschermende kleding en een gecontroleerde omgeving. Voor thuisgebruik is het raadzaam een professioneel droogijsstralenbedrijf in te schakelen om optimale resultaten en veiligheid te waarborgen.

  Is het proces milieuvriendelijk?

  Ja, droogijsstralen op aluminium is milieuvriendelijk. Het maakt gebruik van CO2, een natuurlijk gas, als reinigingsmedium, en laat geen schadelijke chemicaliën of residuen achter. Omdat droogijs tijdens het proces verdampt, draagt het bij aan een duurzame en milieuvriendelijke reinigingspraktijk zonder afvalproductie.

  Zijn er gezondheidsrisico's verbonden aan droogijsstralen op aluminium?

  Er zijn geen gezondheidsrisico's verbonden aan droogijsstralen op aluminium, op voorwaarde dat de juiste veiligheidsmaatregelen worden genomen. Het is essentieel om beschermende kleding, zoals handschoenen en een veiligheidsbril, te dragen om blootstelling aan CO2-pellets te minimaliseren. Adequate ventilatie is ook belangrijk om de concentratie van CO2 in de werkruimte te beheersen.

  Wat is de gemiddelde kostprijs van droogijsstralen op aluminium voor industrieel gebruik?

  De kostprijs van droogijsstralen op aluminium voor industrieel gebruik varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het project, de te reinigen oppervlakte en de specifieke eisen. Gemiddeld kunnen de kosten variëren, maar het is raadzaam offertes aan te vragen bij gespecialiseerde droogijsstralenbedrijven om een nauwkeurige schatting te verkrijgen die past bij de specifieke behoeften van het project.