Zandstralen op metaal?

matrijzen droogijsstralen na

Een vraag die ik geregeld krijg is of het mogelijk is om te gaan zandstralen op metaal. In de meeste gevallen is dat mogelijk. Soms kan het ook zijn dat een techniek zoals droogijsstralen meer is aangewezen, dat hangt af van het specifieke project. In dit artikel geef ik alvast wat meer toelichting.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte ? Contacteer mij gerust.

Hoe werkt zandstralen?

Zandstralen is een reinigingstechniek waarbij zandkorrels worden gestraald om bijvoorbeeld vuil of oude verflagen te verwijderen van objecten. Het wordt vaak toegepast als voorbereiding op het renoveren van gevels, of bij het restaureren van oude meubels of houten trappen, naast nog vele andere toepassingen. Het kan ook op metalen objecten worden toegepast. Afhankelijk van het te behandelen oppervlak en de te verwijderen laag worden de korreldikte en de druk van de straalmachine bepaald.

Wat met aluminium?

Aluminium is een metaalsoort die makkelijker beschadigd kan geraken. Een chemische reiniging is bijvoorbeeld al niet zo handig bij alu oppervlakken, maar ook zandstralen is natuurlijk een invasieve methode.

Daar adviseer ik dan eerder om te gaan droogijsstralen op aluminium. Deze reiniging is op basis van CO². Dat betekent ook dat het procédé geen water vereist, wat de kans op corrosie wegneemt. Achteraf is er geen droogtijd of nabewerking nodig, want er blijft ook geen residu achter, wat met chemicaliën wel het geval is. Deze methode is ook niet invasief want er is niet zo’n stevig inslageffect zoals bij zandstralen.

Grote reinigingsefficiëntie

Een van de belangrijkste voordelen van zandstralen op metaal is de efficiëntie waarmee het diverse materialen kan reinigen. Of het nu gaat om staal, ijzer of andere metalen legeringen, zandstralen is in staat om een breed scala aan oppervlakteonzuiverheden te elimineren. Roest, corrosie en zelfs oude coatings worden effectief verwijderd, waardoor het metaal wordt voorbereid op verdere verwerking.

Betere hechting van latere coatings

Een ander aspect van zandstralen op metaal is het vermogen om de hechting van coatings te verbeteren. Door het oppervlak grondig te reinigen, wordt de ruwheid aangepast, wat resulteert in een betere hechting van verf, poedercoating of andere beschermende lagen. Dit verlengt niet alleen de levensduur van het metaal, maar verbetert ook de algehele prestaties en esthetiek.

Industriële toepassingen ook mogelijk

De toepassingen van zandstralen in de industrie zijn divers en omvatten industrieën zoals de automobiel-, scheepsbouw- en constructiesector. Bij het voorbereiden van metalen onderdelen voor lassen is zandstralen bijvoorbeeld essentieel om een schone en lasklare oppervlakte te garanderen. Ook in de restauratie van oude metalen voorwerpen, zoals antieke auto’s of smeedijzeren hekwerken, komt zandstralen goed van pas om de oorspronkelijke glans te herstellen.

Daarnaast wordt zandstralen op metaal veelvuldig toegepast in de lucht- en zelfs de ruimtevaartindustrie, waar precisie en kwaliteit van cruciaal belang zijn. Het verwijderen van corrosie op vliegtuigonderdelen en het voorbereiden van metalen oppervlakken voor coatings zijn slechts enkele van de vele toepassingen in deze sector.

Kortom, zandstralen op metaal is een veelzijdige en effectieve techniek die zijn waarde heeft bewezen in verschillende industrieën. Het draagt bij aan de verbetering van de duurzaamheid, esthetiek en prestaties van metalen oppervlakken. Of het nu gaat om het herstellen van oude artefacten of het voorbereiden van metalen componenten voor geavanceerde technologische toepassingen, zandstralen blijft een onmisbaar proces in de wereld van metaalbewerking.

Reiniging met zandstralen of droogijsstralen nodig? Neem gerust contact op!