Reiniging van grootkeukens met droogijsstralen

Reiniging van grootkeukens met droogijsstralen

Grootkeukens zijn cruciale werkruimtes waarin hygiëne van het grootste belang is. De schoonmaakprocessen spelen uiteraard een fundamentele rol bij het handhaven van de strenge gezondheids- en voedselveiligheidsnormen. Wij bieden voor (diepte-)reiniging van grootkeukens en voor machines in de voedingsindustrie de techniek van droogijsstralen aan.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Hygiënische reiniging van professionele keukens

Dat men voor de reiniging van grootkeukens tal van hygiënische regels moet naleven behoeft al lang geen uitleg meer. Dat neemt niet weg dat de reiniging van ovens, dampkappen en diverse oppervlakken wel een uitdaging is voor de sector.

Daar kan een industriële reiniging met droogijs in belangrijke mate bij helpen. Deze reiniging gebeurt met een niet-chemisch product waarvan de resultaten uitstekend zijn.

  • Droogijsstralen heeft geen schadelijk residu
  • In essentie is het bevroren CO² die bij opwarming meteen in de atmosfeer opgaat.
  • Op die manier is reinigen met droogijs ook goedgekeurd voor de voedingssector met veiligheidserkenningen van HACCP, EFSA, FDA en USDA.

Hoe werkt droogijsstralen voor reinigen van grootkeukens?

Een droogijsreiniging betekent dat we onder hoge druk gericht gaan stralen met pellets van droogijs op het vervuilde oppervlak. Het effect dat dit heeft is drieledig.

  1. Er is de impact van de inslag zelf die vuil- en vetresten losmaakt.
  2. Er onstaat ook een thermische shock doordat de bevroren CO² opeens in een veel warmere omgeving komt. Dit laat de vervuilde lagen makkelijker loskomen.
  3. En daaraan verweven is er ook sprake van een uitzettingseffect dat het vuil los laat komen: het droogijs gaat over van vaste toestand naar gasvorm en krijgt zo 700 keer meer volume.

Milieuvriendelijke methode

Hygiëne is één ding, maar er zijn uiteraard ook veel milieuwetten in de sector. Ook daar scoort droogijs uitstekende punten. Er worden geen potentieel schadelijke chemische stoffen gebruikt. Het hele procédé is natuurlijke koolstof die met perslucht wordt gestraald. Er zijn dus geen nabehandelingen of andere extra’s nodig om op milieuvlak in orde te blijven.

Efficiënte dieptereiniging van grootkeukens

Droogijsstralen is ook een erg efficiënte techniek. In het geval van grootkeukens moet er steeds niet tal van apparatuur uit elkaar gehaald worden (uiteraard afhankelijk van de situatie, maar toch). Op die manier wordt er aanzienlijke tijdswinst geboekt voor reinigingswerkzaamheden. De keuken is sneller weer bruikbaar, wat in veel gevallen toch zeer belangrijk is.

Nadelen?

  • De kostprijs ligt soms wat hoger dan bij andere technieken, maar in een industriële context kan dit prijsverschil doorgaans gecompenseerd worden door de efficiëntiewinst.
  • Het reinigingsproces maakt lawaai
  • Het is niet altijd rendabel voor kleinere keukens. Bent u niet zeker? Contacteer mij gerust voor advies

Droogijsreiniging  nodig voor uw voedingsbedrijf? Neem gerust contact op!