Preventief onderhoud met droogijsstralen: mogelijkheden en aandachtspunten

droogijsreiniging voedingsindustrie

Preventief onderhoud van machines en elektronica is iets wat steeds belangrijker wordt in de industriële context.  Preventief onderhoud met droogijsstralen is een van de beste methodes voor het effectief en efficiënt onderhouden van uw apparatuur en machines. Droogijsstralen is een niet-schurende, milieuvriendelijke en kosteneffectieve oplossing die verontreinigingen verwijdert, defecten voorkomt en de levensduur van uw machines verlengt. Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Het belang van preventief onderhoud

Preventief onderhoud speelt een cruciale rol bij het waarborgen van de lange levensduur en optimale prestaties van uw apparatuur.

Door mogelijke problemen aan te pakken voordat ze uitgroeien tot grote problemen, kunt u downtime in uw bedrijf minimaliseren, reparatiekosten verlagen en de algehele productiviteit op peil houden.

Regelmatig onderhoud helpt daarnaast ook voor het garanderen van een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Het is dus erg belangrijk binnen industriële reiniging.

Wat houdt droogijsstralen precies in?

Droogijsstralen, ook wel bekend als CO2-stralen of droogijsreiniging, is een geavanceerde reinigingstechniek waarbij droogijspellets als reinigingsmiddel worden gebruikt. Deze pellets worden met hoge snelheden door een straalmondstuk gestuwd om ongewenste verontreinigingen van oppervlakken te raken en te verwijderen. Het proces is vergelijkbaar met zandstralen, maar zonder het genereren van afval door het straalmiddel.

Droogijsstralen is bijzonder effectief voor het reinigen van delicate of gevoelige apparatuur, omdat het geen oppervlakteslijtage veroorzaakt en geen residu achterlaat. Het is ook een niet-geleidende en niet-toxische methode, waardoor het veilig kan worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de auto-industrie, metaalproductie, voedselverwerking en farmaceutica.

Hoe werkt droogijsstralen?

Droogijsstralen is gebaseerd op het principe van thermische schokken om verontreinigingen te verwijderen. Wanneer de droogijspellets het oppervlak raken, bevriezen ze onmiddellijk en krimpen de verontreinigingen, waardoor ze barsten en hun hechting verliezen. De plotselinge verandering in temperatuur verzwakt de binding tussen de verontreiniging en het oppervlak, waardoor de kinetische energie van de pellets los kan komen en ze weg kan drijven.

Bovendien zorgt het sublimatieproces van droogijs, waarbij het van een vaste stof in een gas verandert, voor een mini-explosie bij impact, wat verder helpt bij het verwijderen van verontreinigingen. De techniek is zeer efficiënt, omdat het niet alleen het oppervlak reinigt, maar ook in spleten en krappe ruimtes reikt die moeilijker toegankelijk zijn met traditionele reinigingsmethoden.

Preventief onderhoud met droogijsstralen: waarop letten?

1. Inspectie en beoordeling van apparatuur

Alvorens met onderhoudswerkzaamheden te beginnen, is het essentieel om een grondige inspectie en beoordeling van de apparatuur uit te voeren.

 • Identificeer potentiële probleemgebieden, zoals corrosie, oppervlakte-onregelmatigheden of opeenhoping van verontreinigingen.
 • Deze evaluatie helpt bij het bepalen van de specifieke reinigingsvereisten en gebieden die speciale aandacht nodig hebben tijdens het droogijsstraalproces.

2. Juiste training en veiligheidsmaatregelen

Droogijsstralen omvat het bedienen van gespecialiseerde apparatuur en het omgaan met droogijs, wat een goede training vereist om een veilige en effectieve reiniging te garanderen. Het is van cruciaal belang om een professional in te schakelen voor het juiste gebruik van de apparatuur, inclusief veiligheidsprotocollen, behandelingsprocedures en onderhoudsrichtlijnen.

3. Opstellen van een schoonmaakschema

Het ontwikkelen van een routinematig schoonmaakschema is essentieel om de levensduur van de apparatuur te behouden. Hou rekening met de operationele eisen en omgevingsfactoren bij het bepalen van de frequentie van droogijsstralen. Regelmatig geplande onderhoudssessies voorkomen overmatige opeenhoping van verontreinigingen, minimaliseren het risico op defecte apparatuur en verbeteren de algehele prestaties.

4. Gerichte schoonmaakaanpak

Tijdens het droogijsstraalproces is het van essentieel belang om u te concentreren op specifieke gebieden die vatbaar zijn voor vervuiling of die grondig moeten worden gereinigd. Door prioriteit te geven aan deze gebieden, kunt u het schoonmaakproces optimaliseren en middelen efficiënt toewijzen.

Of het nu gaat om het verwijderen van vet, olie, verf of andere stoffen, droogijsstralen kan een breed scala aan verontreinigingen effectief aanpakken en zorgt voor een ongerept oppervlak.

5. Samenwerkingsinspanningen

Preventief onderhoud is een samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie. Breng effectieve communicatiekanalen tot stand tussen onderhouds-, operatie- en managementteams om het onderhoudsproces te stroomlijnen. Door informatie en inzichten te delen, kunt u terugkerende problemen identificeren, preventieve maatregelen implementeren en onderhoudspraktijken continu verbeteren.

6. Onderhoudsactiviteiten documenteren

Het bijhouden van gedetailleerde records van onderhoudsactiviteiten is essentieel voor het volgen van de voortgang, het identificeren van trends en het analyseren van de effectiviteit van het preventieve onderhoud.

Preventief onderhoud met droogijs voor uw bedrijf? Neem gerust contact op!

Bij het gebruik van droogijsstralen voor preventief onderhoud is het belangrijk om over de juiste apparatuur en training te beschikken. De droogijsstraalapparatuur moet correct zijn gekalibreerd om ervoor te zorgen dat de juiste hoeveelheid druk wordt gebruikt. Het is ook belangrijk om de juiste veiligheidsuitrusting te hebben, zoals een veiligheidsbril en handschoenen, aangezien de droogijspellets gevaarlijk kunnen zijn als ze in contact komen met huid of ogen. PVD Straaltechnieken houdt hier steeds rekening mee en we gaan professioneel te werk.

  Vaak gestelde vragen over industrieel onderhoud met droogijs

  Is droogijsstralen milieuvriendelijk?

  Ja, droogijsstralen is veilig voor het milieu. Het produceert geen chemicaliën of schadelijke stoffen en laat geen residu achter.

  Welke soorten apparatuur kunnen met droogijsstralen worden onderhouden?

  Droogijsstralen kan worden gebruikt voor het onderhouden van machines, motoren, elektrische panelen, en andere industriële apparatuur.

  Wat zijn de toepassingen van droogijsstralen in preventief onderhoud?

  Het wordt gebruikt in de voedingsindustrie, automotive, farmaceutische sector en meer voor het reinigen en onderhouden van apparatuur.

  Is droogijsstralen veilig voor elektrische apparatuur?

  Ja, droogijsstralen is veilig voor elektrische apparatuur omdat het geen geleidende eigenschappen heeft.