Oude meubels restaureren? Hoe gaan we te werk?

dressoir restaureren

Oude meubels restaureren is de laatste jaren steeds populairder geworden. Nieuwe kwalitatieve meubelstukken worden steeds duurder in aankoop en er is al langer een trend gaande naar meer traditioneel meubilair in combinatie met hedendaagse interieurs.

Daarom zie je ook steeds meer mensen aan de slag gaan om bijvoorbeeld tweedehands oude meubels op te kopen en in ere te herstellen om met een kleine meerwaarde door te verkopen. In dit artikel geef ik graag wat meer toelichting over de technieken die ik toepas om uw oude meubels te restaureren.

 

Oud meubilair restaureren: hoe beginnen we daaraan?

Ikzelf krijg heel wat aanvragen van mensen die een oud meubelstuk hebben dat ze in het nieuw willen steken, dat gaat van meubilair dat bij de grootouders is gevonden tot meubels die na 30 jaar in huis eens wat opfrissing en een vernieuwd uitzicht kunnen gebruiken omdat ze niet meer in de mode zijn, beschadigingen vertonen en dergelijke meer.

 

1. Opschuren en reinigen

De eerste grote uitdaging daarbij is het meubelstuk gereinigd en afgeschuurd krijgen. Wie wel eens schrijnwerk met schuurpapier heeft bewerkt, weet direct wat voor een vervelende en tijdrovende klus het is om hout op te schuren tot de laatste verfresten verdwenen zijn.

Ikzelf maak gebruik van de technieken van zandstralen en luchtgommen om het hout onder handen te nemen. Op die manier worden de meubels in detail gereinigd.

 

zandstralen kast detail
Met zandstralen of luchtgommen kan je tot in de kleinste details de oude verfresten van het hout verwijderen

 

2. Technische onderdelen herstellen

Eens het meubelstuk volledig “kaal” is, kan je ook gaan nadenken over wat je doet met dat kastdeurtje dat niet meer goed sluit, die lade die makkelijk blijft haperen, dat slotje dat kapot is en dergelijke zaken.

Kortom, we gaan even kijken naar de technische onderdelen van het meubelstuk. Dit is ook het moment om verzakkingen van bijvoorbeeld kastdeuren weg te werken en ervoor te zorgen dat ze na afloop weer mooi recht hangen.

 

3. Wat is je gewenste nieuwe afwerking?

In de derde stap gaan we kijken naar hoe we de oude meubels nu concreet gaan restaureren. Kies je voor een nieuw likje verf of lak? Toch maar met vernislagen aan de slag? Of met een van de vele soorten wax? De mogelijkheden zijn eindeloos en ik adviseer je graag inzake stijl en afwerking wanneer je nog zou twijfelen.

 

4. Genieten van gerestaureerde meubels!

Eens alles piekfijn is afgewerkt, kan je het vernieuwde meubelstuk weer een ereplaats geven in huis en er volop van genieten!

 

PVD helpt u graag bij de restauratie van oude meubels

Ben je nog op zoek naar iemand die jouw oud meubilair onder handen kan nemen? Ik kom graag vrijblijvend bij u langs om te luisteren naar uw plannen en verwachtingen. Ik adviseer u desgewenst ook inzake afwerkingsmogelijkheden. Neem gerust contact met mij op.

Contactgegevens

Adres: Keulenstraat 115, 3020 Herent

Stuur gerust een bericht