Droogijsstralen op hout? Kan dat?

Droogijsstralen op hout

Kan je droogijsstralen op hout? Ik krijg de vraag af en toe van mensen die op zoek zijn naar een professionele reiniging voor bijvoorbeeld een chalet, houten carport, tuinhuis of andere houten constructies. Het antwoord is: ja dat kan zeker! In dit artikel vind je wat meer informatie over droogijsstralen op hout en wat voorbeelden en aandachtspunten.

Droogijsreinigen op hout als alternatief voor zandstralen

In veel gevallen is een reiniging met droogijs een waardig alternatief voor zandstralen, zeker op houten oppervlakken heb je daar af en toe wel voordeel van. Zandstralen is immers een stuk agressiever als reiniging, terwijl het effect van droogijs op het hout zelf quasi nihil is.

Voor welke werkzaamheden kan droogijs op hout?

De methode wordt vooral toegepast voor het verwijderen van verflagen en vernis op houten meubels, trappen, zolderbalken of zelfs houten vloeren. Op die manier is het een sneller alternatief voor afschuren en ook minder ingrijpend dan zandstralen.

In dit filmpje zie je bijvoorbeeld hoe het droogijsstralen op een chalet wordt ingezet voor het verwijderen van de verf op de houten gevel. Je merkt direct hoeveel sneller dit gaat in vergelijking met schuren.

Wat kan je nog verwijderen met droogijs?

Specifiek voor gevels is het ook mogelijk om resten van graffiti, groene aanslag zoals mos, roet of tal van andere vervuiling te verwijderen. Ook voor het verwijderen van lak of epoxy is de methode geschikt.

Hoe werkt het?

Droogijsstralen op hout is gebaseerd op droogijskorrels die gestraald worden op het te reinigen oppervlak. Het middel is extreem koud en door de combinatie met de hoge druk op het straalpistool heb je zowel een inslageffect als een thermoshock op het te verwijderen materiaal.

Daar komt een derde effect bij: de droogijskorrels gaat uitzetten doordat ze het warmere oppervlak raken, op die manier komt het vuil dan los. Het hele driefasige proces vindt plaats in letterlijk een halve seconde, dit maakt het een zeer efficiënte straaltechniek.

Andere voordelen van droogijs?

  • Droogijs is niet chemisch van aard, dus het is milieuvriendelijker
  • Je hebt er ook geen afval van
  • Er is haast geen water nodig
  • Het oppervlak raakt niet beschadigd

Zijn er ook nadelen?

  • Het is duurder dan andere technieken, maar op grote oppervlakken compenseer je dit wel met de snelheid van uitvoering en geen reparaties na de reiniging.
  • Het maakt lawaai
  • Voor kleinere projecten is het soms minder de moeite vanwege de kostprijs van de reinigingstechniek, in dat geval adviseer ik steeds mijn andere reinigingstechnieken.

Uw houtwerk reinigen met droogijs of een andere techniek? Neem gerust contact op!

Denk je dat droogijsstralen een mogelijkheid is voor uw hout? Ik kom graag vrijblijvend langs om het project te bekijken en te becijferen of droogijsstralen op het hout een aangewezen optie is of als we een andere reinigingstechniek kunnen toepassen. Contacteer mij gerust voor een afspraak.