Droogijsstralen voor monumenten en historische gebouwen

droogijsstralen voor monumenten en historische gebouwen

In de afgelopen jaren heeft droogijsstralen aan populariteit gewonnen bij het reinigen en restaureren van historische monumenten en andere culturele erfgoedsites. De reigingingsmethode biedt dan ook heel wat troeven die belangrijk zijn voor monumentenbescherming en restauratie. We lichten er alvast enkele toe. Heeft u een historische gevel of monument dat aan reiniging toe is? Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Wenst u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Contacteer mij gerust.

Waarom is droogijsstralen ideaal voor monumentenzorg?

Een van de belangrijkste voordelen van droogijsstralen is het vermogen om hardnekkige vlekken en resten te verwijderen zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen. In tegenstelling tot zandstralen, waarbij schurende deeltjes worden gebruikt om een oppervlak te schuren, gebruikt droogijsstralen CO2-pellets die sublimeren of van een vaste stof in een gas veranderen bij impact. Dit proces creëert een zachte, maar effectieve reinigingsactie die zelfs het meest hardnekkige vuil kan verwijderen zonder de delicate oppervlakken van een monument te beschadigen.

Alle hoeken en kanten kunnen gereinigd worden

Een ander voordeel van droogijsstralen is het vermogen om krappe of ontoegankelijke stukken te bereiken. Dit is vooral handig voor het reinigen van ingewikkeld houtsnijwerk, sculpturen of andere fijne details op een monument. De CO2-pellets worden met perslucht door een mondstuk voortgestuwd, waardoor de operator zich op specifieke gebieden kan richten en deze met precisie kan reinigen. 

droogijsstralen voor monumentenzorg

Geen vochtschade mogelijk

Naast de reinigende eigenschappen heeft droogijsstralen nog een aantal andere voordelen als het gaat om monumentenrestauratie. Zo is het een droog proces, wat betekent dat er geen vocht of waterresten achterblijven. Dit elimineert de behoefte aan droogtijd, waardoor een snellere en efficiëntere reiniging mogelijk wordt. Het betekent ook dat er geen risico is op waterschade aan het monument of de omgeving.

Veilig voor het milieu

Bovendien is droogijsstralen niet giftig en produceert het geen schadelijke bijproducten. De CO2-pellets die in het proces worden gebruikt, zijn volledig veilig voor het milieu en bevatten geen gevaarlijke chemicaliën of materialen. Dit maakt het een ideale reinigingsmethode voor historische locaties en andere gevoelige omgevingen.

Gebruikt bij de restauratie van het Vrijheidsbeeld

Een van de meest opvallende voorbeelden van droogijsstralen in actie was het gebruik ervan bij de restauratie van het Vrijheidsbeeld in New York. In 2010 werd het beeld gesloten voor het publiek vanwege een grote restauratie, waarbij onder meer de koperen buitenkant werd gereinigd met behulp van droogijsstralen. Het reinigingsproces was in staat om tientallen jaren aan vuil en roet te verwijderen zonder het delicate oppervlak van het beeld te beschadigen, en het Vrijheidsbeeld kon in 2012 weer opengesteld worden voor het publiek.

vrijheidsbeeld

Droogijsstralen voor uw historisch gebouw of monument? Informeer naar de mogelijkheden

Kortom, droogijsstralen is een effectieve, milieuvriendelijke en niet-invasieve reinigingsmethode die zeer geschikt is voor de restauratie van historische monumenten en ander cultureel erfgoed. Het vermogen om hardnekkige vlekken en resten te verwijderen zonder het onderliggende oppervlak te beschadigen, in combinatie met het vermogen om krappe of ontoegankelijke plaatsen te bereiken, maken het tot een waardevol hulpmiddel voor monumentenzorg.

PVD-Straaltechnieken helpt u graag bij uw project met een doeltreffende droogijstreiniging. Neem vrijblijvend contact op.

Reiniging met droogijs nodig voor uw project? Neem gerust contact op!